
Arşivinizdeki dosyaları sıkıştırarak sabit diskinize nefes aldırabilirsiniz. Bu işlem için hangi programı seçeceğinize ise bu yazıyı okuduktan sonra karar vereceksiniz.
WinZip’in başı çektiği sıkıştırma programları 1991 yılından beri çok yol kat ettiler. Artık o kadar çok sıkıştırma programı var ki, hangisini kullanacağımıza karar vermekte bile zorluk çekiyoruz. Her ne kadar tercih ettiğimiz programlarda başı WinZip ve WinRar çekse de, son yılların gözdesi 7-Zip de oldukça başarılı sıkıştırma sonuçlarına imza atıyor. IZArc‘ı da unutmamak lazım.
Sıkıştırma yazılımlarının yaygınlaşması ve sıkıştırma oranlarının yükselmesi, arşiv dosyalarının hızla yaygınlaşmasını sağladı. Üstelik klasörlerin sıkıştırılıp tek dosya haline getirilmesi, internet üzerinden paylaşılan dosyalar arasında da arşiv dosyalarının payının artmasını hatta internet üzerinde arşiv dosyalarının lider konuma gelmelerini sağladı.
Bugün bilgisayarınıza indireceğiniz herhangi bir sıkıştırma yazılımı, sadece sıkıştırma işlemini yapmakla kalmıyor, bunun yanı sıra sıkıştırılan dosyaları şifreleyebiliyor veya parçalara ayırabiliyor. Zaten sıkıştırılmış dosyaların internette bu kadar çok olmasının nedeni de sıkıştırılan dosyaların bölünebilmesi. Özellikle Rapidshare gibi dosya deposu olan sitelerdeki dosya yükleme boyutu limiti, bu programları daha popüler hale getiriyor.
Şimdi dilerseniz sıkıştırma yazılımlarının en popülerlerini daha yakından inceleyelim.
WinZip 12.0
www.winzip.com, 29,95 dolar, 10 MB.

Programın yeni sürümünde öne çıkan en büyük özellik sıkıştırma algoritmalarının sıkıştırılan dosyaya göre ayarlanabilmesi. Böylece kullanıcı dosya sıkıştırırken, dosya türüne göre en iyi yöntemi otomatik olarak programın belirlemesini sağlayabiliyor. Bu özellik sayesinde sıkıştırma oranları da artıyor.
WinZip mini testimizde de en iyi sıkıştırma oranlarını yakaladı. Resim dosyalarında bir önceki sürüme göre üzde 20-25 oranlarında gelişme görüyoruz. Ancak programın asıl dikkat çeken tarafı en iyi sıkıştırma oranlarını verirken, aynı zamanda bu işi en kısa sürede yapan uygulama olması oldu.
Program şifreleme yöntemi olarak da eski sürümlerine göre daha gelişmiş. Artık daha iyi şifreleme yapabilen uygulamada desteklenen formatlar da artırılmış. 7z formatını desteklemeye başlayan WinZip, bunun yanı sıra CD/DVD “.iso” dosyalarını ve “.img” uzantılı kalıp dosyalarını da tanıyabiliyor.
Programın önce çıkan bu kadar özelliğinden sonra şimdi de birkaç eksi yönünü söyleyelim. Programın ücretli satılıyor olması 7-Zip gibi bir uygulama dururken ev kullanıcısı için tercih nedeni olma ihtimalini azaltıyor. Ancak buna rağmen profesyonel kullanıcılar kesinlikle bu programı kullanmalılar.
Bunun yanı sıra, rakiplerine göre karmaşık sayılabilecek arayüzde bazen hangi pencereden hangi ayarı yapmanız gerektiğini karıştırabiliyorsunuz. Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayınca WinZip menüsünün belirmesi ise işi hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. Tüm bunlardan sonra bir de ürünün fiyatını söyleyelim: Standart sürümü 29,95 dolardan satılan WinZip’in profesyonel sürümü ise 49,95 dolar.
WinRar 3.80
www.rarlab.com, 29 dolar, 1,17 MB.

Uzun zamandır 3,71 sürümü ile yoluna devam eden WinRar sonunda 3.80 sürümünü yayınladı. Yeni sürüm, yeni özellikleri de beraberinde getiriyor. Örneğin ilk dikkatimizi çeken özellik dosya isimlerine getirilen UTF-8 desteği. Böylece dosya isimlerinde ‹ngilizce olmayan harşeri de artık sorunsuz şekilde kullanabileceğiz. Gerçi bu özellik son kullanıcıya performans olarak bir yenilik sunmasa da yine de önemli bir ayrıntı. Bunun yanı sıra WinRar ile artık dosyalarınızı kalıcı olarak silebiliyorsunuz ki bu, güvenliğe önem verenler için oldukça iyi bir seçenek.
Önceki sürümüne göre sıkıştırma oranlarında yüzde 8 ila yüzde 15 iyileştirme gözlenen WinRar 3.80, Zip formatını okuyabildiği gibi bu formatta sıkıştırma da yapabiliyor. TAR, ACE, BZ2, JAR formatlarının yanı sıra WinZip’te olduğu gibi “.iso” formatına da destek veren programın şifreleme gücü de artırılmış. WinRar’ın arayüzü de oldukça sade ve bu programı daha hızlı kullanabilmenizi sağlıyor. 29 dolardan satılan WinRar bazı çevrelere göre WinZip’ten daha iyi sıkıştırma oranları sunuyor olsa da bizim mini testimizde WinZip’i geçemedi. Her ne kadar çok çekirdekli işlemci desteğine sahip olsa da WinRar bu özelliğini sıkıştırma sürelerinde bir avantaja dönüştüremiyor.
Aynı dosyayı her sıkıştırdığımızda farklı sıkıştırma sürelerine imza atan WinRar, süre olarak pek istikrarlı sonuç vermiyor. 4 farklı programla sıkıştırdığımız video dosyamızda neden 10 MB’a yakın daha başarısız sıkıştırma yaptığını ise anlayamadık. Tüm bunlara rağmen 40 günlük deneme süresinden sonra verecek 29 dolarınız varsa kolay kullanımından dolayı WinRar’ı tercih edebilirsiniz.
7-Zip 4.57
www.7-zip.org, Ücretsiz, 840 KB.

Ve sıra geldi açık kaynak kodun sıkıştırma yıldızına. 7-Zip bu işi gerçekten de biliyor. Bir kere program ücretsiz. Yani bir ev kullanıcısının sıkıştırma yazılımı için gidip ekstradan para ödemesine hiç gerek yok, zira 7-Zip bu işi gayet iyi yapıyor. Hem 7z formatında hem de “.zip” ve “.gzip” formatında sıkıştırma yapabilen program ayrıca “.rar, .cab, .iso, .arj” gibi popüler sıkıştırma formatlarını da okuyabiliyor. Her ne kadar 7-Zip “.zip” formatında yaptığı sıkıştırmaları WinZip’e göre yüzde 2-10 arasında daha iyi yaptığını iddia etse de biz kullanımlarımızda böyle bir avantaj göremedik. Hatta tam tersine WinZip’in yeni sürümü ile yaptığımız sıkıştırmalarda elde edilen sıkıştırma oranlarının yanına bile yaklaşamadı.
7-Zip’in bir avantajı da arayüzü. Tek bir sayfadan bütün ayarları yapabilmenizi sağlayan programın kullanımı çok kolay. Her seçeneğin ne işe yaradığını hemen anlıyorsunuz ve işinizi kısa sürede yapıyorsunuz. Ayrıca sağ tıklama menüsüne de 7z seçeneği hemen yerleşiyor. Programın bir de Linux sürümü bulunuyor. Yani sık sık Linux ve Windows sistemleri arasında dosya taşıyorsanız da 7-Zip ihtiyacınız olan sıkıştırma programı demektir.
IZArc 3.81
www.izarc.org, Ücretsiz, 3,55 MB.

IZArc da, 7-Zip gibi ücretsiz bir uygulama. Türkçe dil seçeneği de sunan program dosyalarınızı “.zip, .7z. .tar” gibi popüler formatlarda sıkıştırabiliyor ve Rar da dahil olmak üzere hemen her türlü uzantıdaki sıkıştırılmış dosyanızı açabiliyor. IZArc, sıkıştırma oranları bakımından geride kalsa da özellikle hızı bakımından göz alıcı bir performans sergiliyor.
mini test

Sıkıştırma yazılımlarımızı test ederken en yaygın dosya türlerinden 3 tanesini seçtik ve aynı dosyaları programları mızla sıkıştırdık. Ses dosyası olarak “.wav” formatında, Office dosyası türünde “.doc” uzantılı Word belgesi ve video türünde “.avi” uzantılı Xvid formatında bir dosyayı sıkıştırma işleminden geçirdik. Sıkıştırma işlemi sırasında tüm programların en üst seviye sıkıştırma seviyesini seçtik. Yine sıkıştırma işleminin kaç dakika sürdüğünü de not ettik. Sonuçları tablomuzda yansıttık. Tabloda hem dosyaların sıkıştırılmadan önceki ve sonraki boyutlarını hem de sıkıştırma sürelerini göreceksiniz. Sıkıştırma sürelerinin yaklaşık sonuçlar olduğunu belirtelim. Mini karşılaştırmamızda WinZip 12.0, WinRar 3.80, 7-Zip 4.57 ve IZArc 3.81 sürümlerini kullandık.
(* .zip uzantılı sıkıştırma yapılmıştır)
ALINTIDIR...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder